Ortodonție

Ortodonția este specialitatea stomatologică care oferă posibilitatea corectării anomaliilor dento-maxilare așa cum sunt: ocluzia incorectă, anomalii de poziție a dinților, malocluziile, rotațiile dentare, etc.

Tratamentul ortodontic se poate efectua în citeva etape:

  • Diagnoza
  • Scanarea cavității bucale cu ulterioara terapie de remineralizare
  • Tratamentul ortodontic propriu-zis
  • Etapa de finalizare, perioada de retenție.

Actualmente, tratamentul ortodontic se realizează prin intermediul tehnicii fixe și a aparatelor mobilizabile.

Ce înseamnă aparatul mobilizabil?

Aparatul mobilizabil prezintă o placă confecționată din acrilat special. Funcția de bază a aparatelor constă în modificarea lațimii palatului, formei oaselor maxilare etc. Tratamentul cu aparatele mobilizabile se efectuează în special la copii.

Tratamentul ortodontic cu ajutorul tehnicii fixe

Tratamentul ortodontic cu ajutorul tehnicii fixe se realizează cu diferite bracket sisteme. Ele se aleg în dependență de complicațiile tratamentului ortodontic. Prin intermediul efortului obținut de la arcul fixat în cavitatea bucală, brackeții fixați pe dinți transmit direcția programată de mișcare a dintelui la o poziție corectă.

Regulile generale de îngrijire a bracketilor sunt: folosirea unei periuţe şi paste de dinţi speciale, a aţei dentare şi a periuţelor interdentare, igiena riguroasă a cavităţii bucale după fiecare consum alimentar. După posibilitate se recomandă să vă abţineţi de la alimentele care provoacă afecţiuni dentare şi paradontale: făinoase, dulciuri, băuturi carbogazoase etc.

“Fiecare aparat fix, medicul-ortodont va alege în mod individual, în funcţie de starea dinţilor Dvs!”